اقتصاد مقاومتي، سبک زندگي انقلابي و جهادي در حوزه اقتصاد است

ساخت وبلاگ

اقتصاد مقاومتي، سبک زندگي انقلابي و جهادي در حوزه اقتصاد است / خريد توليدات ايراني را مد کنيم


سال 1389 براي اولين بار "اقتصاد مقاومتي" در ادبيات اقتصاد کشورمان به عنوان راهي برون رفت از وضعيتي که تحريم هاي ظالمانه بر ما تحميل کرده اند از سوي مقام معظم رهبري مطرح شد و اکنون بعد از گذشت 6 سال به صورت يک " گفتمان" در حوزه اقتصاد حيات دارد.


از آنجايي که "اقتصاد مقاومتي" از دل ظرفيّت هاي کشور و مردم مي جوشد؛ اقتصادي مردم ‌بنياد است که با اراده‌، سرمايه‌ و حضور مردم تحقّق پيدا مي کند. آنچه در شناخت و جريان سازي براي تحقق اين اقتصاد مهم است اين مي باشد که اقتصاد مقاومتي را با رياضت اقتصادي اشتباه نگيريم و تنها ناميدانه فقط  شنونده آن نباشيم! چرا اقتصاد مقاومتي، بر پايه توليد ثروت و افزايش ثروت ملي استوار است  و تک تک افراد جامعه در تحقق آن نقش بسزايي دارند.


کارشناسان، راهکارهاي عملي اقتصاد مقاومتي را تشکيل نهادهاي مبارزه با اشرافي گري، ساده زيستي، نتراشيدن هزينه و کم خرج بودن مديران، مشارکت مردمي، نهادينه کردن حمايت از توليد ملي و استفاده از همه ظرفيت هاي کشور، عقلانيت اقتصادي، نگاه مولد به درون، خوداتکايي، خودکفايي مي دانند که عمل کردن به اين ضرورت ها مي تواند در «مقاوم‌سازي»، «آسيب‌زدايي»، «خلل‌گيري» و «ترميم» ساختارها و نهادهاي فرسوده و ناکارآمد موجود در اقتصاد کشور کمک کند.


اگر تحقق اقتصاد مقاومتي را يک مقوله مردمي بدانيم که ملزومات تحقق آن بايد به عنوان يک فرهنگ در بين اقشار مختلف -از کف جامعه تا مديران ارشد- پذيرفته و نهادينه شود، نقش تک تک افراد جامعه به ويژه خانواده در اين مقوله بسيار حائز اهميت است و از سويي ديگر مطالبه گري مردمي بايد اين الزام را براي دولت به وجود مي آورد که تحت هر شرايطي مسير را در جهت خواست ملت هموار سازد و آن را از يک شعار به اقدام و عمل از يک رکود به باروري و اشتغال تبديل کند. 


خبرنگار طنين ياس بين مردم رفته است تا از آنها بپرسد که نقش مردم در تحقق اقتصاد مقاوتي چيست و در اين راستا چه نکاتي بايد از سوي آنها رعايت شود و چه مطالباتي از دولت و دولتمردان داشته باشند.


"آهو وحيدي"، معتقد است راه اندازي بنگاه هاي اقتصادي خرد و تعاوني هاي مردمي که بيشتر در آن خانم هاي خانه دار مشارکت دارند را از حلقه هاي مفقوده اقتصاد مقاومتي دانست و افزود: خانم ها مي توانند سرمايه هاي اضافي خود را در اين تعاوني ها وارد کرده و توليدي هاي کوچک و حتي اشتغال خانگي را راه اندازي کنند .


وي در اين خصوص ادامه مي دهد: مسکوکات و جواهراتي که در دست بانوان است از بهترين سرمايه هايي است که مي توان نخستين حرکات اقتصادي را با آن آغاز کرد و در اين مسير  انتظار مي رود رويکرد وام ها به سمت تعاون هاي خُرد باشد و موانع برداشته شود.


وحيدي با اشاره به اينکه مردم به سرمايه گذاري هاي بلند مدت، بي اعتماد شده اند و تمايل دارند سرمايه هاي خود را در مسير کوتاه و زودبازده چون خريد و فروش سکه و ارز قرار دهند، افزود: اين مسيرها به نفع چرخه اقتصادي توليد محور نبوده و نيست.


سه راه امين حضور يکي از خيابان هاي شناخته شده براي خانواده هاي دختران دم بخت است، دختراني که براي تهيه لوازم برقي، صوتي و تصويري و آشپزخانه جهيزيه شان در اين خيابان قدم مي زنند سليقه هاي مختلفي دارند که بيشتر به سمت کالاهاي خارجي تمايل دارد!


تمام شرکت‌هاي توليد‌کننده لوازم خانگي از جمله جنرال الکتريک، بوش، بکو، فيليپس، زانوسي، ال جي، ايندسيت و دوو؛ حداقل دو نمايندگي رسمي‌ در امين حضور دارند .


آمارها نشان مي دهند که ميزان واردات لوازم خانگي 7 برابر خودرو است و هيچ کالايي در کشور به اندازه لوازم خانگي وارد نمي شود. اين درحالي است که حتي شرکتي مانند ال‌جي با اسم توليد داخلي، از سوي دفتر مرکزي در کره جنوبي حمايت مي شود به طوري که بودجه‌اي که دفتر اين شرکت در کره براي تبليغات در ايران در سال 2016 اختصاص داده  بود، معادل 2800 ميليارد ريال است.


به سراغ يکي از فروشندگان لوازم خانگي ايراني در امين حضور مي رويم و از او در مورد بازار خريد و اقبال مردم نسبت به کالاي ايراني مي پرسم، مي گويد: نگاه کنيد! شرکت‌هاي خارجي بخش اعظم مغازه‌هاي خوش جا و مناسب را در خيابان‌  براي فروشگاه هاي خود خريداري کرده اند و به فروشندگان اجاره داده‌اند و در مقابل فروشگاه‌هاي کوچک که بعضاً جاي مناسبي ندارند، در اختيار عرضه کنندگان کالاي ايراني است .


وي ادامه مي دهد: به اين طريق حتي شکل و شمايل يک فروشتگاه در جذب مشتري تأثيرگذار است و بانوي جوان به سراغ مغازه هايي با برند هاي خارجي برود حتي اگر تقلبي باشند! يا اينکه به برندهاي خارجي خود چون گلديران ي ال جي را به اسم کالاي ايراني به هموطنان ما مي فروشند! کالاي ايراني که نه دلارهايي خارجي دارند و نه تبليغات آنان را مهجور مانده اند.


دخترجواني، با نامزدش براي خريد بخچال وارد مغازه مي شود، با شنيدن نام برند کالاي ايراني کمي مکث مي کند و با ترديد به صحبت هاي فروشنده در مورد کيفي بودن کالا گوش مي دهد و در نهايت نام برندي خارجي را مي آورد و مي گويد از اين نوع کالا داريد؟


شيما حسيني تازه عروسي است که به دنبال برندهاي خارجي است از او علت اين همه اصرارش را مي پرسم، مي گويد: «برايم خيلي مهم است که در " جشن جهاز " فاميل بدانند که تک دختر حاج آقا حسيني تمام لوازمش خارجي و پدر براي او کم نگذاشته است!.»


او به جهازيه ساير دختران  فاميل اشاره مي کند و ادامه مي دهد: تا جايي که يادم هست تمام دختران فاميل برندهاي خارجي را خريداري کرده بودند و بسيار راضي هستند در حالي که من تا حالا نديدم کسي از خريد کالاي ايراني رضايت داشته باشد به قولي «کالاي ايراني، يک بار مصرف است و  کسي که پولش زيادي کرده، بايد به سراغ کالاي ايراني برود!.»


با چند تازه عروس ديگر و مادران شان که به قصد خريد به سه راه امين حضور آمده اند صحبت مي کنم همگي به دنبال کالاي خارجي هستند و در برابر اصرار فروشنده هاي کالاهاي ساخت ايران مي گويند: اگر حرف شما درست هم باشد اما تبليغات کالاهاي خارجي بيشتر و جذاب تر است و با شناختي که از کالاي خارجي داريم با اعتماد بيشتري خريد مي کنيم.»


با توجه به صحبت هاي خريداران لوازم خانگي که رصد بالايي از خريد ايرانيان را به خود اختصاص داده است مي توان به اين نتيجه رسيد با توجه به فرهنگ مصرف گرايي و برندگي مردم ما و عدم حمايت از برندهاي داخلي کارخانه‌هايي که در ايران اقدام به توليد لوازم خانگي مي‌کنند هيچ قدرتي براي رقابت با برندهاي خارجي ندارند! زيرا نه توان تبليغاتي آنها را دارا هستند و نه دلارهاي آنها را و اگر شرايط مطابق وضع موجود پيش برود بايد بازي را کاملا به برندهاي خارجي واگذار کنند.


همين نگاه نامهربان به توليدات داخلي باعث بسته شدن درب کارخانه جات خرد و کلان ما شده است و حتي در چند ماه اخير شاهد مرگ و مير يا نيمه تعطيل شدن کارخانه هايي با برند هاي معروف هستيم در حالي که رونق بخشيدن به اين کارخانه ها به تغيير ذائقه مردم از کالاي خارجي به کالاي ايراني مُيَسَر است.


سوسن صادق نژاد يک بانوي ايراني است که خانه مخصوصا آشپزخانه خود را با کالاهاي ايراني مجهز کرده است وي مي گويد: "خريد کالاي ايراني"، " اعتماد به طراح و کارگر ايراني"، " استفاده از کالاي باکيفيت توليد داخلي" کمک به عرصه توليد و در وضعيت کنوني يک "جهاد اقتصادي" است.


وي با بيان اينکه بيشتر کالاهاي ايراني از کالاهاي مشابه خارجي خود بهتر هستند مي فزايد: براي تحقق اقتصاد مقاومتي ما بانوان بايد دست از چشم و هم چشمي ها برداشته و خريد کالاي ايراني را يک پريستيژ براي خودمان بدانيم و به اين اعتقاد برسيم که خريد هر کالاي توليد داخل کمک به اشتغال يا اشتغال زايي براي فرزندان خودمان است.   


به نظر مي رسد در مقطع فعلي بايد سبک زندگي انقلابي در حوزه اقتصاد را براي مردم به صورت دقيق بيان کنيم. البته اين سبک زندگي به معناي اقتصاد رياضتي نيست بلکه در اين نوع از رفتار تمام فعاليت هاي اقتصادي با هدف رضاي خدا و کمک به اعتلاي جامعه اسلامي صورت مي گيرد.


 در اين سبک زندگي افراد هرگونه کالايي را خريداري نمي کنند ، هرگونه هزينه اي را بر خود و جامعه تحميل نمي کنند ، در حوزه کسب کار تنها سود اندوزي مورد پسند نيست بلکه هدف نهايي رشد و پيشرفت اقتصادي جامعه است. در اين سبک زندگي وجدان کاري بالاست چرا که فرد خود را در مقابل ديدگان پروردگارش مي بيند و کمترين کوتاهي و نقصي در کار را نمي پذيرد. در اين نوع از سبک زندگي بسياري از آفت هايي که امروز جامعه ما به آنها دچار شده است مرتفع مي گردد.


ابوالفضل عبدالهي نسب کارمند است در گفت وگو با خبرنگار طنين ياس معتقد است: « ورود بي رويه کالاهاي قاچاق به داخل شهرها و بازارها يکي از عمده ترين دلايل عدم توفيق در دستيابي به اقتصاد مقاومتي است.


وي با اشاره به اينکه شهرهاي مرزي و بندري ما مملو از کالاهاي قاچاق است ادامه مي دهد: اين کالاها بدون ضمانت نامه با قيمت ارزان تر از کالاهاي توليد داخلي و حتي کالاهاي خارجي که قانوني وارد کشور شده اند در دسترس عموم قرار دارند.


عبدالهي معقتد است اگر دولت عزم خود را براي جلوگيري از ورود کالاهاي قاچاق جزم کند و در اين راستا مدون و عملياتي با تهجيز کردن همه مرزهاي گمرک به دستگاه هاي امروزي " ايکس ري"  مي تواند مقابل ورود کالاهاي قاچاق و فروش آنها بايستد. 


وي تأکيد مي کند: قاچاق و حضور برندهاي خارجي را مهم‌ترين عامل ضربه زدن به اقتصاد ملي و صنايع کشور مي داند.


عطيه شاهمرادي بانويي خانه دار است، وي با اشاره به اينکه بانوي خانه با مديريت آشپزخانه در مصرف برق، مواد غذايي، گاز و .. مي تواند نقش مهمي در پايين آوردن هزينه هاي خانواده ايفا کند. مي گويد: اينکه ما زمان اوج مصرف برق يا پيک مصرف را بدانيم يا اينکه با در آب چوش خيس کردن وسايل چرب سر سفره از مصرف بيش از اندازه آب و شوينده جلوگيري کنيم يا اينکه براي برنده شدن در مسابقه شرکت هاي شوينده و .. مصرف گرا نشويم خود به کمک شاياني به تحق اقتصاد مقاومتي در چهارديواري ما خواهد کرد.


وي سپس با نگاهي انتقادي مي گويد:بانوان هنرمند و کدبانوي ايراني مي توانند از هر ميوه اي لواشک ، ترس، مربا و خورشت درست کنند و اين مايه تعجب است که چرا مي شنويم، " مربا" و " ترشي" از توليدات وارداتي به کشورمان است.


الياس احمدي کارشناس مسائل اقتصادي در گفت وگو با خبرنگار طنين ياس با بيان اينکه همه در تحقق اقتصاد مقاومتي مسئول هستند، مي افزايد: اما نقش مردمي اقتصاد مقاومتي بسيار رنگ تر از نقش دولتي آن است و از آنجا که خانواده مهم ترين نهاد در جامعه اسلامي به شمار مي آيد مي توان گفت: زنان محور تحقق اقتصاد مقاومتي در خانواده و سپس انتقال اين فرهنگ و سبک زندگي به جامعه هستند.


وي به نقش زنان در بالا بردن درآمد و سرانه ملي کشور اذعان کرد و خاطرنشان ساخت، زنان مي‌تواند در خانواده در سبک زندگي و حتي مديريت سفر‌ها، مهماني‌ها و دوري از تجملات و پرهيزي از مدگرايي در خريد بي رويه مخصوصا از برندهاي خارجي مؤثر باشد که مي‌توان گفت اين امر در درآمد سرانه کشور مؤثر است


اين کارشناس مسائل اقتصادي در ادامه به جولان برندهاي خارجي در بازار اشاره کرد و گفت برخي از اين کالاها به صورت تقلبي وارد بازار مي شوند و برخي ديگر با دور زدن قانون! برندهايي قانون را دور مي زنند که بازار ما را مخصوصا در لوازم خانه و آشپزخانه تصرف کرده اند و در داخل کشور ادعاي توليد دارند در حالي که اينچنين نيست و مسئولان ذي ربط بايد در نظر داشته باشند که اگر قرار است بازار لوازم خانگي، در اختيار برندهاي خارجي قرار داده شود؛ بهتر است اين اقدام مشروط به توليد واقعي اين محصولات در داخل ايران باشد.


احمدي در پايان با اشاره به اينکه خاطره خريدار ايراني از کالاي ايراني، کالايي يک بار مصرف، بي کيفيت و ارزان قيمت است، ادامه مي دهد: شرکت ها، کارخانه جات، توليدکنندگان کشور در زمينه بايد با توليد مستمر کالاي مرغوب با شناسايي ذائقه و سليقه ايراني – اسلامي اين سوء تفاهم را برطرف سازند.


حسن ختام اين گزارش را پاسخ رهبر معظم انقلاب اسلامي به اين سؤال قرار مي دهيم:


اگر تحقق اقتصاد مقاومتي ممکن است، الزامات آن چيست، چه کارهايي بايد انجام بگيرد؟  


1. مسئولان بايد از توليد ملّي حمايت کنند؛ 2.صاحبان سرمايه و نيروي کار که توليدگر هستند، بايد به توليد ملّي اهمّيّت بدهند؛ 3. صاحبان سرمايه در کشور، فعّاليّت توليدي را ترجيح بدهند بر فعّاليّتهاي ديگر ؛ 4.مردم در همه‌ي سطوح، توليد ملّي را ترويج کنند.


انتهاي پيام/ غ

«ازدواج کودک» برگي ديگر ا...
ما را در سایت «ازدواج کودک» برگي ديگر ا دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : 7qalamdoona بازدید : 183 تاريخ : جمعه 8 ارديبهشت 1396 ساعت: 4:31